Menu

Rihanna

Robyn Rihanna Fenty, kanskje mer kjent under navnet Rihanna, er en R&B-sanger og modell. Hjemlandet, Barbados, ble satt på kartet samtidig som hennes berømmelse vokste.

Rihanna er den eldste av tre søsken, med to yngre brødre, Rorrey og Rajad Fenty. Barndommen ble dypt påvirket av hennes dopavhengige far og foreldrenes ustabile ekteskap, som tok slutt da Rihanna var 14 år gammel. Hun har alltid drømt om å bli artist, og begynte å synge som syv-åring. Det var faktisk reggaemusikk som sørget for å feste blikket hennes på en musikkarriere.

Musikken bærer preg av karibiske musikksjangere, inkludert raggae og dancehall. Blant annet var videoen for Rude Boy sterkt inspirert av hennes karibiske røtter. I tillegg til sin egen musikk har Rihanna flere ganger gjort cover av Bob Marley-låter. Som inspirasjon for musikkvideoene til singlene Hate That I Love You og Rehab ble Marilyn Monroe og den gammeldagse klesstilen brukt.

Rihanna ser opp til en rekke artister som Mariah Carey, Madonna, Janet Jackson, Alicia Keys, Bob Marley, Whitney Houston, Destiny’s Child og mange flere. Disse har oppmuntret henne til å fullføre sin drøm, og ta steget fult ut mot å bli en av verdens mestselgende artister.

Karriere

Karrieren til Rihanna begynte da hun gjennom felles venner møtte plateprodusenten Evan Rogers i slutten av 2003. Med Rogers veiledning startet hun å spille inn noen demoer, og disse ble sendt til flere plateselskaper. Demoene førte til en audition for Def Jam Recordings, som sjarmerte presidenten av plateselskapet, rapperen Jay-Z, til å gi henne en kontrakt. Både debutalbumet, Music of the Sun(2005), og oppfølgeren, A Girl Like Me (2006), har vært høyt blant de ti beste på Billboard 200-listen. Til tross for dette hadde hun enda ikke fått sitt store gjennombrudd.

Rihannas gjennombrudd kom med singelen Umbrella, som var en del av det tredje albumet, Good Girl Gone Bad (2007). Dette albumet og dens Reloaded-versjon produserte en rekke hitsingler, og ble nominert til hele ni Grammy Awards.

Rihanna har hatt en rekke sanger som er rangert blant de mestselgende singler i verden. Mest sannsynlig har nok de fleste hørt minst en av disse; det er snakk om sanger som Umbrella, Take a Bow, Disturbia, Only Girl (In the World), S&M, We Found Love og Diamonds. Rihanna har, i tillegg til sitt soloarbeid, samarbeidet med en rekke andre artister som T.I, Jay-Z, Kanye West og Eminem.

Hennes harde arbeid har gitt henne en rekke priser og utmerkelser. Blant disse kan du finne syv Grammy Awards, åtte American Music Awards, 22 Billboard Music Awards og to BRIT Awards. Rihanna er en av verdens mestselgende artister gjennom tidene, og har solgt over 30 millioner album og 120 millioner singler på verdensbasis.

Rihannas image har gått gjennom en rekke forandringer, og hun har blitt til et av dagens moteikoner. Helt i starten av hennes musikkkarriere bar klesstilen preg av en sporty og avslappet utseende, mens musikken ble omtalt som tenårings-pop. Karakteristikken som ble brukt om henne i starten var en ung tyggegummi-jente. Som mange andre har Rihanna blitt kritisert for sitt image; mange mente hun var for lik Beyonce og beskylte Jay-Z for å skape en mini-kopi av Beyonce. Det var ikke bare kritikerne som var misfornøyd med stilen, Rihanna selv mente plateselskapet gav henne et uskyldig image.

Denne kritikken ble starten på forandringene. Hårfargen gikk fra brunt til svart, hun klipte det lange håret kort og forandret klesstilen. Det var forandringen som gjorde Rihanna til et av dagens moteikoner og har gitt henne stor innflytelse på motebildet. Det var ikke bare det ytre som ble forandret, hun begynte også å tenke og oppføre seg som «a bad girl». Dette gjorde stilen enda mer komplett og troverdig. Selv ser hun ikke på slem som noe negativt, men slem som i tøffere.

Privacy Policy